Wat betekent Mesologie?

Mesologie is een relatief nieuw begrip in de complementaire gezondheidszorg.

Mesologie combineert de kennis uit de reguliere geneeskunde met deinzichten van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), de Ayurveda, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en Electro Fysische Diagnostiek (EFD).

Hierbij wordt gekeken naar alle aspecten van de mens (fysieke, emotionele, mentale, energetische  en existentiële aspecten). Er wordt gezocht naar de diepere oorzaken van klachten met behulp van de verschillende onderzoeksmethoden (zie tabblad werkwijze).

Een van de onderzoeksmethoden is de Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). Hierbij worden bepaalde punten op de huid gemeten. Deze bevinden zich voornamelijk op handen en voeten. Elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Bij functiestoornissen in een bepaald orgaan zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaalwaarde. Hiermede is het dus mogelijk disfuncties (problemen) op te sporen.

In de Mesologie wordt uitgegaan van het feit dat ieder mens uniek is en anders reageert op invloeden zoals voeding, het weer en sociale omstandigheden. Ieder mens heeft daarom weer zijn eigen unieke behandelplan nodig.

De Mesologie gaat ervan uit dat het lichaam een zelfregulerend en zelf- genezend vermogen heeft. Soms heeft de mens even een duwtje in de goede richting nodig. Dit zelfgenezend vermogen wordt geprikkeld door de op het lijf afgestemde supplementen te nemen en eventueel een voedings-/leefadvies te volgen.

Mesologie vervangt de reguliere geneeskunde niet, maar werkt aanvullend (complementair).

Een goede samenwerking met huisartsen, specialisten en andere disciplines in de gezondheidszorg staat voorop.

Ieder mens streeft naar kwaliteit van leven en die wordt mede bepaald door een goede gezondheid. Als we goed in ons vel zitten, kunnen we de hele wereld aan en hebben we energie voor 10!

 

Mesoloog D.M. in Apeldoorn